RANI RAZVOJ DETETA

Rani razvoj deteta. Kada početi? Od rođenja pa do 5 godine, posle toga je formalno obrazovanje.

Pre 6,5 godina otprilike, kada sam radila na svom programu mentalne aritmetike, čula sam za Domanov metod-program koji se zasniva na tome kako naučiti bebu ili malo dete da čita.  Prva pomisao je bila, kako da ne…

Međutim ono što sam tada saznala mi je dalo odgovor na pitanje kako je Aleksa (moj sin) sa 5 godina znao da čita i piše ćirilicu a sa 5,5 godina i latinicu. Malo dete, uči reči u vidu simbola. Sa 12 meseci je tečno govorio i sklapao složene rečenice ( zato što sam mu non stop visila nad glavom, pričala, pevala, pokazivala) u to vreme je to bilo slučajno, nenametljivo čisto iz ljubavi. Sa dve godine znao je svaku prodavnicu-objekat u gradu kako se zove (Intesa, Dis, Pošta…) i po neku ulicu, brojeve na tablicama automobila. Sada znam odgovor. On nije znao da čita već je učio reči u vidu simbola.

Da li to znači da svako dete može rano da nauči da čita, računa, svira violinu, pliva, jaše konja i to sa 2-3 godine?

Tada pre 9 godina bi rekla ne. Inteligencija i talenat se nasleđuju, sa time se rađaš. Sada se moje mišljenje promenilo i tvrdim suprotno, iz ličnog iskustva i iskustva u radu sa decom. Da nisam svom sinu stvorila podsticajno okruženje i bavila se time ne bi naučio da čita i piše, da računa mnogo ranije nego većina vršnjaka. Sada tvrdim i verujem da i bebe mogu naučiti da čitaju…ali i to je program, na tome se radi stalno i ne ide to samo od sebe, kao i računanje i mnoge druge stvari.

Prošle su godine od mog saznanja za Domanov program a sa pojavom njegove knjige na srpskom jeziku sasvim sigurno je da sam ovoga puta svesno i sa ciljem primenila na svojoj bebi. Potrebno je bilo pripremiti puno materijala i uložiti puno truda. Krenuli smo sa 6 meseci, ali sa inteligencijom deteta se treba baviti od rođenja.

Sada znam nešto, što nisam znala pre 3,4 i vise godina. Ova knjiga na samom početku mi je dala puno odgovora. O potencijalu deteta odlučuju roditelji. Roditelj je najbolji učitelj svom detetu. A mi koji radimo sa decom, smo tu da pomognemo roditeljima. Sve zavisi šta roditelj želi da dobije od svog deteta. Imam puno primera iz svoje prakse koji su bili skeptični da li će njihovo dete recimo moći da krene na II NIVO programa Supernova MAG, množenje i deljenje sa 6,5 godina i naučiti tablicu množenja i deljenja. I uspeli smo, svi zajednо, najviše roditelji. A zatim smo prelazili na više nivoe. Znači, dete možemo svemu naučiti.

U ovoj knjizi sam naišla da u Japanu postoji škola violine gde violinu sviraju deca od 2-3 godine. Naravno da je bitan učitelj. Učitelj treba da bude pun ljubavi i poštovanja prema deci koju podučava. Sta je sa našim muzičkim školama.

Tadija je još sa 2 godine izrazio želju da svira gitaru i ta želja je trajala. Za 5 rođendan, kupili smo mu malu gitaru u prodavnici za muzičke instrumente. Tada videh prvi put malu violinu, za koju nam je prodavačica rekla da je to šesnaestina za decu 2-3 godine. Otišla sam do muzičke škole tog leta da ga upišem da uči da svira gitaru. Tamo su mi rekli da to ide tek od trećeg razreda osnovne škole. Do tada ima još 4 godine. Pre toga pohađa muzičko zabavište. Raspitivali smo se za privatnog učitelja za kojeg su nam rekli neki prijatelji da ne radi sa tako malom decom. Bar smo takve informacije dobili. Po izlasku iz muzičke pitala sam se zašto se prodaju tako male violine ako se sviraju tek od trećeg razreda.

Dolazimo do saznanja da roditelji smatraju da je rano da se njihova deca bilo čime bave pre 4-5 godine, a zapravo do 6 godine mogu mnogo toga naučiti.

Imamo devojčicu koja je sa tri ipo godine krenula na naše radionice ali koja je već znala brojeve do 20, da prepoznaje i zapisuje, broji, i većinu slova zna. U septembru sa nepune 4 godine je krenula na program mentalne aritmetike i najbolja je u grupi. Roditelji kao i većina roditelja se pitala da li će ona to moći, da nije mala…Verovala sam da nije mala i da je to idealan početak za nju sto se tiče matematičkog obrazovanja. I opet ključnu ulogu imaju njeni roditelji koji su radili, rade i radiće sa njom.

Svim roditeljima koji veruju da se inteligencija kod deteta može povećati preporučujem knjigu  „Kako da povećate inteligenciju svoje bebe“, Glen Doman i Dženet Doman.

A naši programi škole SUPERNOVA KIDS će pomerati svoje granice sto se tiče ranog razvoja i povećanja potencijala i inteligencije kod dece.

Autor: Maja Ristić

Leave a Reply