Kako je nastao program Super lako čitanje?

Sećam se bio je avgust 2018. godine. To je bio period kada sam bila u 6. mesecu trudnoće sa svojim trećim sinom i mesec dana pre polaska u predškolsko mog sina Tadije. Tadija je tada već znao da računa višecifrene brojeve jer je 2017. godine pored starijeg brata učio brojeve i računao na abakusu. Rođen je u maju 2013. godine a u predškolsko krenuo godinu dana ranije (2018. god.) na njegovo insistiranje jer nikako nije voleo da ide u vrtić. Tada je išao i kod logopeda jer nije dobro izgovarao deset glasova. Dok smo išli kod logopeda, ona mu je nakon svakog tretmana zapisivala slogove u svesci koje je trebalo da vežba. Sećam se la, le, li, lo, lu…

Godinu dana kasnije sprema se da krene u 1. razred. Tada je i Dule bio beba od 9. meseci. Pročitala sam knjigu “Kako da povećate potencijal svoje bebe” Glen Domana i saznala da deca mogu u tom najranijem uzrastu naučiti puno stvari, čak i da čitaju, pričaju više jezika. Da ustvari uče da čitaju pomoću simbola. Na primer, reč KUĆA ne čitaju slovo po slovo K-U-Ć-A već celu reč uče kao simbol. Tako da kada jednom nauče neku reč, svaki put kada je vide oni znaju da tu piše KUĆA.

Tada sam saznala da je moj nastariji sin Aleksa naučio da čita sa četiri godine i ćirilicu i latinicu putem simbola. Znao je sve reklame i natpise prodavnica, butika, banaka u gradu još sa 2,5 godine.

Tada se sve nekako povezalo. Sećam se jedno veče Tadija mi je zatražio da ga naučim da čita. Znao je otprilike petnaest slova. Već sam imala ideju u glavi kako bi najlakše bilo da ga naučim a da uzmem u obzir da je kreativac i da se ne razočara već u tim prvim koracima. Uzela sam papir od bloka i isekla na jednake kvadrate. Napravila sam prve slogove za reči koje su mu bile poznate uzimajući u obzir slova koja je znao. Krenuli smo sa ku-ća, ba-ba, ma-ma, ta-ta, ka-pa, ža-ba, Ma-ja, šo-lja, su-pa, ri-ba. Odmah je naučio da spoji dva glasa u slog. Nakon toga je povezao i dva sloga. Nisam se iznenadila obzirom da je imao razvijenu logiku i pamćenje. Bio je oduševljen jer je to prvo veče , tako brzo naučio da čita. A i naše oduševljenje je bilo veliko pa ga je to dodatno motivisalo. Odmah sam mu postavila veći izazov a to je da spoji tri sloga i pročita. Sutradan čim s eprobudio tražio je da uparujemo kartice-slogove i da čitamo.

Povezavši to iskustvo i logopeda sa slogovima nastale su kartice Super lako čitanje. A onda se prirodno razvila ideja da i drugu decu naučim da čitaju lako i da zavole čitanje i nastao je program Super lako čitanje.