ČITAJ I OBOGATI SE – LEKTIRA NA KREATIVAN NAČIN – NOVO!

Svaka nova školska godina za mene kao majku i roditelja donosi neki novi izazov.
Okruženje i društvo se menjaju, deca se menjaju i mi sa njima. Stalno su neki novi izazovi ali i mogućnosti pred nama. Često se nađemo u situaciji gde ne možemo pomoći svom detetu i tražimo pomoć u sebi, od drugih ljudi. I sve dok je tako je i dobro jer ćemo tada i naći rešenje. Možda neće biti lako ali ako se malo potrudimo i uspeh će nas dočekati.
Svake godine od marta, verovatno je to povezano sa lepšim raspoloženjem i kod mene kao kod roditelja raste želja i motivacija da svojoj deci pomognem u segmentima života i olakšam im svet ko sebe. Moram priznati da je tu škola na prvom mestu koja deci treba da pruži i pruža puno informacija, i da deca sve treba da nauče u školi na časovima. Međutim, nije baš tako. Pre par meseci je doktor Ranko Rajović na jednom svom on line predavanju izneo neke statističke podatke koji kažu da deca kada krenu u 1. razred, svi odnosno 100% dece vole školu. Kada krenu u 2. razred taj broj opada na 70%, a kada krenu u 3. razred taj broj opada na 30%. Samo 30% dece i dalje voli i rado ide u školu. Zašto je to tako? Na žalost ali je istina, zato što deca uče napamet gradivo, bez razumevanja, bez razvijanja asocijativnog mišljenja, a mozak tako jednostavno ne radi. Mozak radi na osnovu iskustva i informacija, na osnovu slika, i kao takav postane lenj kada se traži suvoparno učenje i učenje napamet.
Kada dete ne dobija logična objašnjenja, kada ne može na osnovu svog iskustva da usvoji nova znanja i da dođe do novih saznanja, detetu pada motivacija, pažnja, želja za učenjem a sve to dovodi i do lošeg uspeha u školi. Školstvo se ništa naročito nije promenilo od kako sam ja bila đak. Metode i planovi su isti. Ovo sve pišem kao uvod u moj novi program „ČITAJ I OBOGATI SE“. I upravo je nastao da bi svojoj deci pomogla a naravno i vašoj deci da zavole čitanje, da steknu naviku da čitaju, da uživaju u tome, da budu srećni kada pročitaju nešto novo, a toliko je lepih knjiga. U svom programu ću se držati školske lektire kao i pažljivo odabranim i zanimljivim knjigama, i iskreno se nadam da ću svojim programom uticati na svest kod dece da razviju ČITALAČKU MOTIVACIJU. Želju da napravim ovoj program sam dobila posle odslušanog seminara „Lektira ne boli“ i nakon primene svog programa „Super lako čitanje“ koji pokazuje izvanredne rezultate kao i porast želje za čitanjem.